Alapítványunk eseménydús évet zárt 2021-ben

Megtartotta kuratóriumi ülését az alapítványunk, most került sor a 2021-es beszámolók elfogadására. Tavaly a járvány sok programunkat befolyásolta, a rendezvények kisebb létszámmal zajlottak, ennek ellenére is sikeres évet zárt a Kolonics György Alapítvány.

Alapítványunk eseménydús évet zárt 2021-ben

2021-ben két kiállítást is tudtunk szervezni, ami azért volt nagy öröm, mert a járvány miatt a kiállítást több mint egy évig nem tudtuk bemutatni sehol. Először Körmenden mutatkozott be a Kolonics, a Sportlegenda gyűjtemény, a megnyitóünnepségen többek között Schmidt Gábor elnök úr, Kiss Tamás, Kozmann György és alapítványunk elnöke, Csabai Edvin is ott volt. 2021 második vándorkiállítása Tiszaújvárosban volt, a megnyitón köszöntőt mondott dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke és Csabai Edvin, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Folytatódott a Jövő Reménységei Programunk. Immár hatodik éve támogatunk tehetséges, de hátrányos helyzetű sportolókat. A pályázatok elbírálásakor három szempontot vesz figyelembe a kuratórium: versenyeredmények, tanulmányi eredmények és rászorultság. Évről évre egyre több pályázat érkezik a programra. Külön öröm számunkra, hogy a 2021-ben megrendezett tokiói olimpiáról a program „ihletője” Tótka Sándor arany-, Varga Ádám korábbi Jövő reménységei díjazottunk ezüst-, illetve Kiss Péter Pál díjazottunk aranyéremmel tért haza. 2021-ben is megvalósult a fiatalok anyagi támogatását elősegítő Granek István Edzői

Tanulmányi Támogatási Program, ebben a programban 7 sportoló vehetett részt. Az ösztöndíj célja, hogy minél több edző szerezzen szakedzői képesítést, valamint motivációt és egyben támogatást nyújtson az edzőjelöltek, és a már sportágban tevékenykedő szakemberek részére a magasabb színvonalú állami edzőképzésbe történő jelentkezésre, a tanulmányok folytatására és sikeres befejezésére. A Granek István Tanulmányi Ösztöndíj mellett a hallgatók elnyerhették a Karrierkövető program támogatását is, ezzel is elősegítve előrehaladásukat edzői pályájuk kezdetén. A Karrierkövető programban az idei évben 9 főt támogattunk. A két tanulmányi program egymás kiegészítéséként működik. Míg a Granek Ösztöndíj pénzbeli támogatás, a Karrierkövető programok során igyekszik gyakorlatorientált módon segíteni a jövendőbeli edzőket az elméleti tudásuk elmélyítésében.

A Kolonics díj 2009 óta képezi alappillérét alapítványunk tevékenységének. A díjat a 2020-ban a szegedi ORV legeredményesebb versenyzője, a három arany-, és egy ezüstérmet szerző Máró Anna érdemelte ki (a képen). A díjat Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, és Csabai Edvin, a Kolonics  Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át.

A Kolonics György-emlékfutamok hagyományosan a serdülő, ifjúsági és U23 országos bajnokságon kerülnek megrendezésre. Ifjúsági korosztályban az első helyezettek vándorserleget, míg a serdülők emlékívet, emlékpólót és emlékmatricát, illetve a Bráca-sport által felajánlott kenulapátokat vehettek át. Az idei évben a díjakat Horváth Noémi, a kuratórium tagja adta át.

Immár 14. alkalommal szerveztük meg a Fáklyás evezést Koló halálának évfordulóján. Az esemény kapcsán az idei évben is közel 300 ember tette vízre a hajóját és gyújtott gyertyát.

A program kezdeteként levetítettük az „..az ég a vízre ráhajolt...” című filmet. Ezt követően levetítettük Koló emlékezetes futamait. Amikor a vízen zajlott a program, a parton várakozóknak

levetítettük a Magyar lapát című filmet, az év elején elhunyt Wichmann Tamásra emlékezve. A Kolonics-emlékfutás a sportág berkein belül az éves versenynaptár állandó eseményének számít, afelkészülési programok egy állomása, amelyen örömmel vesznek részt budapesti és vidéki klubok versenyzői is. A versenyen részt vettek a szokásos nagy nevek, rajthoz állt az olimpiai bajnok Storcz Botond és Kiss Gergő is.

Nagy büszkeségünk a Mosolytúra is, amelynek keretében ezúttal nem élsportoló fiatalokat támogatunk, hanem rászorulókat. Olyan gyerekeket és fiatalokat, akiknek amúgy esélyük sem

lenne elmenni nyaralni, akinek nincs kilátásuk arra, hogy elhagyják lakhelyüket és megismerkedjenek az ország nevezetességeivel és akiknek ez az egy hét – a tavalyi Mosolytúra

tapasztalatai alapján – annyi motivációt ad, hogy immár elhiszik, van világ az ő világukon kívül is és van remény arra, hogy ennek a világnak ők is a részesei legyenek.

A július 30. és augusztus 5. között megrendezett Mosolytúrára Szendrőről, Szemeréről, Szikszóról és Szendrőládról érkeztek gyerekek, idén kétszer annyian vehetnek részt a

programban, mint tavaly. A tábort a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Vízivándor táborához csatlakozva szerveztünk meg. Az idei évben a programot az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásából valósítottuk meg.

És végül említést érdemel a nyereménylapátokra vonatkozó felajánlásunk. A gyermek, kölyök országos bajnokságon alapítványunk 25 db Bráca Sport lapát átvételére jogosító ajándék vouchert osztott ki a legkisebb korosztály győztesei között.